Jagma za proizvodnim radnicima u Rumi, Inđiji…

Anketa poslodavaca je ukazala na ono o čemu se već duže vreme govori, a to je da posla ima, ali da kvalifikovanih radnika u nekim lokalnim samoupravama nema.

Najupečatljiviji rezultat ovogodišnje Ankete poslodavaca, koju već nekoliko godina sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, jeste visok procenat zaključka o nedostataku stručne i kvalitetne radne snage.

Naime, Anketa poslodavaca je ukazala na ono o čemu se već duže vreme u Srbiji govori , a to je da posla ima, ali da kvalifikovanih radnika u nekim lokalnim samoupravama nema , te da poslodavci muku muče da pronađu stručnu i kvalitetnu radnu snagu.

Među opštinama koje imaju nedostatak stručne i kvalifikovne radne snage nalaze se i četiri iz Srema: Ruma, Inđija , Stara Pazova i Sremska Mitrovica. U sve četiri sremske opštine poslednje dve-tri godine smanjuje se broj nezaposlenih , sve je više onih koji imaju radno mesto ali je i sve više nepopunjenih radnih mesta jer u tim lokalnim samoupravama nema dovoljno kvalifikovne radne snage.

Nadležni tvrde da će je biti , jer se u srednje škole uvode proizvodni smerovi koji će iznedriti kvalifikovane i stručne radnike, ali će za to trebati nekoliko godina. U rumskoj opštini stalno je otvoren konkurs za radna mesta u proizvodnim pogonima mnogih stranih investitora koji su u industrijskim zonama ove sremske lokalne samouprave otvorile svoje pogone. U desetak stranih i domaćih kompanija do stalnog radnog mesta mogu doći i nezaposleni koji završe odgovarajuću obuku i koji su sposobni odmah da počnu da proizvode.

Načelnik Opštinske uprave Ruma Dušan Ljubišić objašnjava da je lokalna samouprava svesna problema sa kojim se susreću investitori i nedostatka stručne i kvalifikovane radne snage i da će već od naredne školske godine u srednju školu uvesti novi smer – tehničar za polimere.

„To je neophodno jer kompanije “Hačiston” i “Albon” traže ovaj profil. Pre dve godine u srednju školu vratili smo smer obućar-modelar, ali deca neće da se se školuju za ovaj posao“, objasnio je Ljubišić.

Na kraju prošle godine stopa nezaposlenosti u Inđiji bila je oko pet procenata, a otvaranjem novih investicija i proširenjem proizvodnih pogona u prvim mesecima ove procenat je danas i manji.Nemačka kompanija “IGB automotive” , koja je za deset godina poslovanja u inđijskoj opštini zaposlila više od 2.300 radnika, i dalje traži 200 proizvodnih radnika u proizvodnim pogonima sa područja Inđije i Stare Pazove. Radnike stalno traži i danska kompanija „Grundfos”, kojoj trebaju proizvodni radnicisa iskustom na istim ili sličnim poslovima.

Danas u opštini Stara Pazova postoji preko 1.000 privatnih preduzeća, među kojima su mnoga strana, i preko 3.000 preduzetničkih radnji. U opštini su zastupljene raznovrsne industrijske delatnosti: metaloprerađivačka, metalska, poslastičarska, gumarska, drvnoprerađivačka, građevinarstvo i drugo. Realizacijom nekoliko investicija tokom prošle godine zaposleno je oko 2.500 radnika, a moglo bi i više kada bi ih bilo.

Izvor B92

uncategorized

Оставите одговор